Houtkacheloverlast blijft voorlopig

De VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) heeft gevraagd om normeringen om houtkacheloverlast te gaan aanpakken. De SP had een goede motie ingediend om een handhavingsmethode te ontwikkelen die werkt. Maar helaas er was geen meerderheid hierover te vinden in de tweede kamer. In het TV programma Ram Bam lieten ze zien als je vooraf de mensen waarschuwt dat iets schadelijk is: Dat de uitkomsten dan heel anders kunnen zijn. Het debat begon met de PVV. Die vond houtkacheloverlast maar onzin. GroenLinks had ook nog een motie ingediend om het stoken op chemisch bewerkt hout tegen te laten gaan. Helaas had de staatssecretaris Stientje van Veldhoven deze motie ontraden. We hadden D’66 gevraagd om een reactie. Echter zij hebben niet gereageerd op onze vragen hierover.

 

50675876_2501520153196743_269472862400675840_n

Zie ook:  https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/plenaire_verslagen/kamer_in_het_kort/debat-over-de-gevaren-van-de-uitstoot-van

Motie van het lid Van der Lee over verkoop en gebruik van ongeschikt hout als brandstof.  Deze motie is afgeraden door staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Het Meldpunt Rookoverlast ziet dat een groot deel van de stokers stookt op chemisch bewerkt hout. Zij verkrijgen dat veelal gratis. Het huidige systeem dat buren elkaar gaan aangeven als iemand hierop stookt werkt niet. Het RIVM beweert dat het schadelijke Chroom-6 omgezet wordt naar Chroom-3. En de GGD’n volgen het RIVM. Deze informatie klopt helaas niet. Er komt wel degelijk Chroom-6 vrij in de lucht.

Het Meldpunt Rookoverlast is opzoek naar mensen die goede voorlichting kunnen gaan geven aan de 150 Kamerleden zodat ze de volgende keer anders zullen gaan stemmen. Het is triest dat de meerderheid niet inziet dat dit een groot probleem is.

 

https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/moties/detail?id=2019Z00595&did=2019D01346

Details stemmingen Kamerleden:

https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/stemmingsuitslagen/detail?id=2019P00578


Een reactie op “Houtkacheloverlast blijft voorlopig

  1. Goed verslag en u weet nu op wie u moet stemmen in maart om van deze ellende af te komen.Na de debatten is er nog iets opmerkelijks aan de hand: er is nog nauwelijks sprake van metingen om de overlast aan te tonen of de eerste profiteurs van andermans ellende staan al in de rij .In de vorm van dure onderzoeksburo’s die de zaak wel even komen oplossen .Ook bij deze site plaatsen zij hun advertenties. Maar ze geven ondertussen wel de stoker tips hoe “goed”te stoken .Net als Milieucentraal ,het RIVM en sommige GGD’s nog steeds doen tegen beter weten in. Een duidelijk voorbeeld van hoe de wanhopige overheid (halen de CO2 norm niet) samenwerkt met de kachelmaffia die toch nog graag die kachels wil blijven verkopen ondanks gezondheidsschade en overlast.Het moge duidelijk zijn dat de enige kachel die geen overlast geeft een kachel is die niet wordt gestookt Elke gedupeerde rest nu nog maar een weg : massaal indienen van een handhavingsverzoeken en vragen om stookverbod Als dit massaal gebeurt en u steunt de juiste politieke partijen kon het wel eens snel voorbij zijn met die kachels .Hetzelfde geldt voor de vuurkorven, BBQ en andere hinderlijke funstook in de zomer .Kortom de bal ligt nu bij de gedupeerde.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s