Groenlinks en de Partij voor de Dieren reageert op artikel van de VRT

Het Meldpunt Rookoverlast heeft de landelijke politieke partijen geïnformeerd over de schadelijkheid van houtrook en de uitstoot daarvan. Wij hebben het persbericht van de VRT doorgestuurd:  https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/02/20/houtkachels-zijn-grootste-bron-van-hernieuwbare-energie-in-vlaan/

Wij kregen van de Partij voor de Dieren en van Groenlinks een reactie.

GroenLinks:

Hartelijk dank voor uw e-mail. Houtstook is inderdaad erg schadelijk voor de volksgezondheid. De reden dat er een subsidie is op pelletkachels, komt omdat deze (iets) minder schadelijk zijn dan de reguliere houtstook. De subsidieregeling houdt in 2021 op. Het blijft immers schadelijk.
Eind 2015 heeft GroenLinks samen met PvdA en D66 een motie ingediend om de gevolgen van houtstook in kaart te brengen en oplossingen voor overlast voor te stellen. Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu ziet vooral voor het lokale bestuur een rol weggelegd, maar neemt zélf ook een aantal initiatieven, zoals het oprichten van het landelijke platform houtstook. In 2022 wordt de Europese Richtlijn voor houtkachels van kracht en moeten alle kachels voldoen aan strenge Duitse normen.

GroenLinks wil de voortgang versnellen en dringt aan op een ontmoedigingsbeleid. Wie zijn houtkachel nu vervangt zou eigenlijk al vooruit moeten lopen op de strengere EU-richtlijn. Onder bepaalde (weers)omstandigheden zou houtstook verboden moeten kunnen worden. We zetten ons in ieder geval in voor het versterken van het politieke draagvlak om schadelijke houtstook aan banden te gaan leggen.

Partij voor de Dieren:
Hartelijk dank voor uw bericht over houtkachels. De Partij voor de Dieren is het helemaal met u eens dat houtstook aan banden moet worden gelegd. Wij hebben eerder al gevraagd om strengere regels, het niet langer definiëren van duurzaam en het beëindigen van subsidies voor pelletkachels en biomassaketels. Daar kunt u op de volgende pagina meer over lezen: https://www.partijvoordedieren.nl/nieuws/wassenberg-leg-houtstook-aan-banden
Wij zullen ons in de Tweede Kamer én daarbuiten blijven inzetten voor de gezondheid van mensen. Dat er gevaarlijke stoffen vrijkomen bij het verbranden van hout is onaanvaardbaar.
U kunt rekenen op onze steun!
Advertenties

Een reactie op “Groenlinks en de Partij voor de Dieren reageert op artikel van de VRT

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s