Controle op uitstoot particulieren?

Brief van een chemicus aan de politiek geschreven:
Tot mijn vreugde zag ik dat u vragen gesteld heeft over houtrook: https://www.partijvoordedieren.nl/vragen/vragen-wassenberg-over-houtrook
Heel fijn, echter ik heb nog een suggestie.
Hét probleem is dat de kwaliteit van de uitstoot niet is geregeld. Als je een CV ketel koopt moet deze gekeurd zijn. Niet alleen veilig, maar ook qua vervuiling zijn er regels.
Helaas is dat voor open haarden en houtkachels niet zo. Er zijn geen “bouwbesluiten” over. Het enige criterium is veilig (geen brand).
Deze omissie zou te vergelijken zijn met het niet meer opleggen van eisen aan de uitstoot van de industrie: zolang het afvoerkanaal maar veilig is mag je dan lozen wat je wil. Belachelijk natuurlijk.
Daarom mijn suggestie: stel END-OF-PIPE eisen aan de kwaliteit van uitstoot door huishoudens. Verplicht desnoods sensoren op het dak die de rookgassen meten en als open data beschikbaar stellen.
Zo kunnen gemeenten eenvoudig ingrijpen en voorkomen we dat (zoals het nu gaat) individuele buren elkaar moeten aanspreken ZONDER op wettelijke eisen te kunnen leunen.
Als chemicus vraag ik me af: hoe lang gaan we nog toestaan dat burgers elkaar vergiftigen en ziek maken terwijl we de industrie eisen opleggen?
Ik hoop dat u er iets mee kunt. Eventueel wil ik wel meehelpen met het formuleren van een goede vraag.
De naam van de chemicus is bekend bij de redactie van het Meldpunt Rookoverlast.

7 reacties op ‘Controle op uitstoot particulieren?

  1. Wat ik werkelijk niet begrijp is hoe het mogelijk is dat we in bijna het meest vervuilde land ter wereld toestaan dat kachels en open haarden zonder limiet gebruikt mogen worden. Hoe is dat mogelijk?
    Ik heb overburen die hun kachel gebruiken als vervanging voor de CV. En dat kan dus gewoon. Schandalig. Daar heb ik erg veel last van.

    Like

  2. En met u minstens 5 miljoen anderen waaronder doodzieke mensen met onder meer kanker, hart en longklachten die letterlijk door de rook rijp worden gestookt voor ziekenhuisopname. Ook zij worden niet gehoord en worden standaard afgeblaft door onverbiddelijke stokers die zich gesteund weten door de overheid.Niet te geloven en intriest hoe stilzwijgend een grote groep onschuldige mensen die zich niet kan verweren wordt gedegradeerd tot 2e of liever 3e rangsburgers Er zijn nu 5 miljoen houtkachels in Nederland als die minimaal 1 slachtoffer maken is het aantal gedupeerden al gigantisch .Het is een wonder dat de mensen nog zo “rustig” blijven. Maar de stokers zullen niet ophouden hoor! Niet zonder een duidelijk en gehandhaafd verbod .

    Like

  3. Even een positief bericht:
    Gisteren ben ik, samen met mijn man, naar de houtstokende (wilgenhout) overburen toegestapt. We hebben de stookoverlast besproken en…. ze hebben er begrip voor. Ze staken tot oktober het stoken en in okt gaan we opnieuw rond de tafel zitten om afspraken te maken. Zodat t voor ieder leefbaar blijft. Het liefst zou ik willen dat zij hun kachel permanent niet gebruiken, maar in dit stadium kunnen we dat niet van hen verlangen.
    De publiciteit rondom dit thema heeft zeker bij dit begrip van onze overburen geholpen. Een grote opluchting.

    Like

  4. Laten we hopen dat er inderdaad meer buren volgen die gas(of in ons geval hout) terug willen nemen..Hoop voor u dat ze er helemaal mee stoppen. Misschien moet er nog even wat vaker en nog veel meer publiciteit blijven komen De discussie is echt nog niet afgelopen want van de zomer krijgen we weer de vuurkorven en tuinhaarden.Hout stoken moet in ons dichtbevolkte land gewoon verboden worden, zeker in de woonwijken Wie stoken wil gaat maar in niemandsland wonen.

    Like

  5. Op de site van http://www.houtrookvrij.nl kun je volgen hoe Nederland dichtslibt met houtrook Nu al wordt in 300 gemeenten overlast gemeld .Nederland heeft 393 gemeenten. Hoezo geen landelijk probleem voor de volksgezondheid? Waarom moet ik dit eigenlijk nog met mijn buren bespreken?

    Like

Plaats een reactie