Gemeente Leeuwarden schrijft standaard brief: Wij kunnen niet handhaven bij houtrookoverlast:

Het Meldpunt Rookoverlast heeft eerder de heer Rey (Richard.Rey@leeuwarden.nl) aangeschreven inzake overlast van houtkachels. Maar een antwoord blijft uit. Dit is ook in het nieuws terechtgekomen bij Omrop Fryslân. Maar helaas de gemeente Leeuwarden heeft haar leven niet verbeterd. De VVD Leeuwarden heeft kennelijk nog te veel invloed op de ambtenaren.

Brief van R. Rey / Ir. L.E. Van Staaveren (teamleider toezicht en handhaving)

Geen handhaving:

Hoewel wij de door u geschetste situatie betreuren, beschikken wij tot op heden niet over de benodigde wettelijke bevoegdheden om handhavend te kunnen optreden tegen hinder c.q. overlast, veroorzaakt door het stoken van hout in de leef- en woonomgeving. Het Bouwbesluit bevat geen eisen over de plaats van een uitmonding van een voorziening voor de afvoer van rook in een dak, evenmin als het om de hoogte/lengte van een dergelijke voorziening gaat. Reden waarom wij handhaving in dit geval moeten uitsluiten.

Voormalig staatssecretaris Sharon Dijksma geeft over het handhaven van houtkachels het volgende antwoord:

Aanpak van overlast door houtrook

De uitstoot van schadelijke stoffen kan sterk verschillen tussen soort kachel of open haard, de wijze van stoken en de gebruikte brandstoffen. De mate waarin gezondheidseffecten zich voordoen, hangt onder andere af van de samenstelling van de rook en de mate, frequentie en duur van de blootstelling. Hierdoor kunnen plaatselijk grote verschillen bestaan waardoor een lokale aanpak het meest voor de hand ligt. Gemeenten kunnen gebruik maken van een aantal bevoegdheden binnen de bestaande wet- en regelgeving. Het Bouwbesluit stelt eisen aan rookkanalen en bevat een verbod op het verspreiden van hinderlijke of schadelijke rook, roet en stank. Via een algemene plaatselijke verordening kan de gemeente ertoe besluiten het stoken van hout te reguleren. Daarnaast kan ook buurtbemiddeling tussen de stoker en de gehinderde bijdragen aan een oplossing voor de ervaren rookoverlast.

Volgens informatie van de gemeente Achtkarspelen moet de schoorsteen op een bepaalde hoogte uitkomen:

Bron Actief 3 februari 2016

Informatie van de gemeente week 5 2016

Gebruikt u een open haard of houtkachel? Voorkom overlast.

Met het donkere en koude weer van de laatste tijd neemt het gebruik van open haarden en houtkachels weer toe. Dit kan ter verhoging van de sfeer zijn, maar in veel gevallen probeert men hierdoor ook te besparen op stookkosten. Helaas veroorzaakt dat in veel gevallen onnodig overlast naar de omgeving.

Goede afvoer

Om dat te voorkomen is het in de eerste plaats belangrijk dat u zorgt voor een goede afvoer van de rookgassen. Op grond van de Algemeen Plaatselijke Verordening is het ook niet toegestaan dat u hierdoor hinder naar de omgeving veroorzaakt. Naast de hinder kunnen de afvoerdampen ook stoffen bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Als richtlijn voor een goede afvoer dient de uitmonding van het afvoerkanaal een meter hoger te zijn dan het hoogste gebouw binnen een straal van 25 meter. 

Schoon stoken

Vervolgens dient u rekening te houden met de weersomstandigheden. Bij windsti, mistig of regenachtig weer slaat de rook neer en neemt de kans op overlast toe. Onder die omstandigheden is het gebruik van een open haard of houtkachel niet gewenst. Daarnaast is het van belang dat u alleen schoon hout verbrandt, dus geen afval zoals verpakkingsmateriaal, kunstoffen of hout dat geverfd of verduurzaamd is. Verbranding van deze matarialen veroorzaakt uitstoot van zeer giftige en milieuschadelijke stoffen. Bovendien is de kans op schoorsteenbrand bij verbranding van deze stoffen groter vanwege de sterke roetvorming die hierbij ontstaat.

Wij willen er daarom bij u op aandringen de bovenstaande zaken in acht te nemen, zodat het plezier van uw houtkachel of open haard niet het ongenoegen wordt van uw buren en naaste omgeving.

Reacties raadsleden:

De ChristenUnie geeft aan dat de wethouder van GroenLinks groen licht zou moeten geven om te kunnen handhaven. Vervolgens hebben wij gebeld met GroenLinks Leeuwarden. Maar zij zeggen dat ze niets kunnen doen. PvdA Leeuwarden noemt Verenigd Links (die wel wat wil gaan doen) een activistische partij. Piet Tilma (ex FNP) is het met ons eens: Houtkachels kunnen veel overlast geven. Ik fiets soms in wijken waar de rook je tegemoet komt. Maar hij wil niets gaan doen. CDA Leeuwarden zou een en ander gaan uitzoeken. 3 maanden later zijn ze het vergeten wat ze ook al weer zouden gaan doen…..


Een reactie op “Gemeente Leeuwarden schrijft standaard brief: Wij kunnen niet handhaven bij houtrookoverlast:

 1. Raar hoor daar in Leeuwarden
  Want de overkoepelde brancheorganisatie Het SVG dat samen met de gemeente Leeuwarden mee beslist in het Platform Houtstook en Gezondheid zegt op haar site
  https://sfeerverwarmingsgilde.nl/svg/invloed-houtgestookte-haard-u-en-uw-omgeving/?
  dat je je wel degelijk tot de gemeente moet wenden als de stoker zich misdraagt en dat niet wil veranderen..Dit zegt het SVG in de tekst Overheid
  ” Bij menig gemeente staat houtstook op de politieke agenda en wordt er handhaving gepleegd bij overlast. Vanuit de landelijke politiek zijn er ambitieuze doelen gesteld rondom duurzame energie. Houtgestookte kachels en haarden kunnen daar een flinke bijdrage aan leveren bij het behalen ervan. De branche bevordert daarom samen met haar leden en de overheid de kwaliteit van installaties en de kennis van stokers. Daarmee wordt overlast voorkomen!”
  Misschien behoort Leeuwarden niet tot “menig gemeente” maar dat is dan nog veel vreemder omdat juist de gemeente Leeuwarden samen met Amersfoort in 2015 een motie is ingediend om houtstook aan banden te leggen om overlast te voorkomen. ”
  Wat is hier ondertussen door de houtkachelmaffialobby in de achterkamer bekokstoofd?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s