Gemeente Mill politiek in actie tegen houtrookoverlast

Overlast door rook uit houtkachels en allesbranders:

De VKP krijgt van inwoners wel eens klachten over de hinder die men ervaart door het gebruik van houtkachels en allesbranders. Met name mensen met luchtwegaandoeningen kunnen hier hinder van ondervinden.

Afgelopen week heeft de VKP per mail weer een concreet voorbeeld hiervan gekregen:

Geachte raadsleden,

Wist u dat 28% hinder heeft van houtrook? Dit blijkt uit onderzoek van de gemeente Amersfoort. In uw gemeente geven mensen wel aan dat zij last hebben maar willen daar verder niets mee doen. Zij zeggen tegen
de gedupeerde: Dan moet je maar niet hier gaan wonen. Of je moet niet zo zeuren. De gemeente Mill doet niets aan de meldingen van houtrook. Zij zeggen: Ga maar naar Den-Haag. Terwijl Den-Haag juist de gemeente als taak heeft gegeven om houtrookoverlast te gaan bestrijden. Het RIVM heeft zelfs speciaal een TOOLKIT geschreven. Maar kennelijk is dat een papieren constructie dat niemand gebruikt: De landelijke politiek kan
dan vol trots roepen: Wij hebben hier iets aan gedaan. Buurtbemiddeling heeft in deze zaak tot niets geleid. De stoker gaat gewoon door met slecht stoken. En houdt geen rekening met de omgeving. Dat kan zolang niemand ingrijpt en zijn handen hier niet aan durft te branden.

De VKP is van mening dat het voor elke inwoner prettig wonen, werken en recreëren moet zijn in onze gemeente waarbij we overlast beperken binnen de daarvoor vastgestelde wettelijke kaders en regelgeving. Daar waar men zich niet aan de afspraken wenst te houden zal er handhavend opgetreden moeten worden.

De VKP heeft hierover de volgende vragen:

  • Wat is het beleid met betrekking tot het gebruik van houtkachels en allesbranders in de gemeente Mill en Sint Hubert? (zie Toolkit RIVM)
  • Hoe is de handhaving van dit beleid geregeld en wie is hiervoor verantwoordelijk?
  • Zijn bovenstaande klachten bij u bekend?
  • Zo ja, welke actie is er in deze ondernomen of gaat er ondernomen worden?
  • Is het huidige beleid voldoende om “overlast” te voorkomen of dient dit aangepast te worden in het kader van de volksgezondheid?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s