Jan Pronk over Beerput Nederland

Diepgaand onderzoek naar milieucriminaliteit in Nederland. Milieurechercheurs vertellen in de documentaire ‘Beerput Nederland’ hoe frauduleuze afvalbedrijven al decennialang ongestoord hun gang kunnen gaan.

https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2017/december/beerput-nederland.html

Het Meldpunt Rookoverlast heeft Jan Pronk gevraagd naar zijn reactie op de uitzending van KRO-NCRV:

 

Dank dat u mij hierop attendeerde. Ik heb de uitzending inmiddels gezien. De analyse en stellingname daarin zijn mij uit het hart gegrepen. Ik heb mij altijd sterk verzet tegen de kapitalistische ondernemers die het milieu vervuilen en de gezondheid van de bevolking in gevaar brengen. Ik heb als Minister voor Milieu daar zelfs een eerste prioriteit van gemaakt.

Toen in oktober 1999 het rapport “Wie betaalt, bepaalt” verscheen, waarin werd aangetoond dat bedrijven die adviesbureaus opdracht geven tot milieuonderzoek, een voor hen gunstige uitkomst konden ‘kopen’,  heb ik dat gebruikt om het toezicht te verscherpen.  Een van de problemen waar ik bij mijn aantreden werd geconfronteerd was dat de Tweede Kamer in eerdere jaren het toezicht op de naleving van vergunningen voor bedrijven gelegd had bij provincies en gemeenten, niet bij VROM of de Milieu-inspectie. Zoals u weet was het rapport gemaakt in opdracht van het kernteam zware milieucriminaliteit van de politie Rotterdam-Rijnmond. Ik heb toen contact opgenomen met het Ministerie van Justitie om stappen te nemen om die praktijken te beteugelen. Dat heeft onder meer geleid tot de oprichting, op mijn initiatief, van een nieuwe Milieu Inlichtingen en Opsporingsdienst (MIOD). Ik heb die reeds in november van hetzelfde jaar ingesteld en daar met de Tweede Kamer over overlegd. De dienst werd enkele maanden later operationeel. Ik heb er regelmatig schriftelijk uitgebreid verslag over uitgebracht aan de Commissie Milieu van de Tweede Kamer en  over die verslagen regelmatig en uitvoerig met de Kamercommissie Milieu gesproken. Bovendien heb ik de capaciteit van de VROM inspectie versterkt en opdracht verleend niet alleen op papier te inspecteren, maar door middel van niet vooraf aangekondigde inspecties in het veld,

Mevrouw van den Anker was auteur van het rapport van het Rotterdamse rapport. Ik heb al mijn aantekeningen over de periode van mijn ministerschap er op nageslagen, maar ik kan nergens vinden of ik haar heb gesproken, en zo ja waar en wanneer. Wat zij over dat gesprek – als het heeft plaatsgevonden – in de uitzending zegt, staat haaks op het beleid dat ik voerde, notabene mede op basis van haar rapport. Daarom verbaas ik mij over haar opmerkingen. Dat doe ik te meer omdat zij mij citeert in bewoordingen (‘vrouwtje’) die ik nooit hanteer.

 Ik zal proberen het huidige adres van mevrouw van en Anker te achterhalen en haar vragen wanneer dat gesprek in de door haar bedoelde zin heeft plaatsgevonden.

 


3 reacties op ‘Jan Pronk over Beerput Nederland

 1. 2 Doc Beerput Nederland:
  Bedrijven, in ons geval dus ook de kachelhandel (Het SVG en NHK ), regeren mee.
  Ze geven adviesbureaus opdracht tot milieuonderzoek om zo gunstige uitkomsten te kunnen ‘kopen’. Alleen hun verkoopcijfers tellen en helemaal niet uw gezondheid.
  Deze misstanden zijn vlgns 2 Doc blijkbaar al decennia lang aan de gang maar worden steeds brutaler zodat we het nu ook gaan merken in de dagelijkse praktijk.
  Houtrookoverlast is daar een mooi voorbeeld van. Gezondheidsschade,inleveren van duur en kwaliteit van leven zijn uw toekomst als dit zo door kan gaan.
  Wat in Afrika gebeurt , waar een heel continent door Shell cum suis naar de mallemoer wordt geholpen, gebeurt nu ook hier bij ons, dicht bij huis.
  Ministeries (I&M)doen niks meer zelf en kunnen/willen ook niks beoordelen.
  Het oordeel van het RIVM is hierdoor waardeloos geworden.De burger moet, wil hij nog een beetje leuk blijven leven , weer zelf gaan nadenken en hier tegen in opstand komen.
  Ook op dit moment schrijven veroordeelde milieucriminelen mee aan milieuwetten Criminele Dictatuur Nederland is hiermee een feit.
  Meneer Pronk heeft dit in het verleden blijkbaar wel allemaal zien aankomen maar heb hem er later, ook na zijn ministerschap, helemaal niet meer over gehoord .
  Het zou meneer Pronk sieren als hij zich hierom drukker zou maken dan om een uitspraak van een of andere mevrouw die volgens mij ook nog eens meer in algemene zin werd gebezigd. Wie de schoen past …..Ook meneer Pronk denkt blijkbaar nog steeds alleen maar aan zijn eigen reputatie of heeft ook flink boter op het hoofd.

  Like

 2. har
  Geef je in zekere zin gelijk. Maar van gif in mijn eitje of het gen x in drink en zwemwater krijg ik niet per omgaande benauwdheden , een bloedneus of erger. Maar iedereen wordt er uiteraard op termijn wel ziek van en ook dat stemt droevig. Het is duidelijk dat je zelf (nog) niet in de stank zit .Een stank die je huis binnendringt dag en nacht. Houtrook is een scherpe lucht en geeft namelijk direct problemen zoals benauwdheid, kortademigheid, pijnlijke bijholten,neus, keel en bij sommigen bloedneuzen wegens overprikkeling slijmvliezen..Dis is geen zachte vergiftiging meer maar gesubsidieerd martelen Ga maar eens een dag voor de uitlaat van je stationair draaiende auto zitten dan weet je ongeveer wat houtrook met mensen doet. Gelukkig kun jij de motor van je auto afzetten. Maar als je met dit verhaal bij de stokende buren komt kan je een pak slaag verwachten met een eind hout. Ja zo gaat dat tegenwoordig in Nederland houtstookland .Het is een kleine genoegdoening te weten dat de stoker zelf in zijn huis gigantische hoeveelheden fijnstof opbouwt .Maar de meeste stokers snappen helaas pas wat fijnstof is tot ze zelf ziek worden ( en zelfs dan ….) Tot die tijd denken ze dat het allemaal wel meevalt.We zullen zien …..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s