Roken: We lossen het samen wel op?

Praktijk bij overlast meldingen bij de gemeente Westerveld: De klachten worden niet serieus genomen. Zo wordt er in de gemeente Westerveld gestookt op geverfd hout. Hierbij komen zeer giftige stoffen in de lucht. Houtrook: samen oplossen? Helaas is dat niet de praktijk! Het samen oplossen is een “liberale” illusie. chroom6houtrook1

Dank voor uw informatie over rookoverlast. Zoals u gevraagd heeft is deze informatie aan de raadsleden bekend gemaakt; ze hebben de informatie voor kennisgeving aangenomen.  In de praktijk lossen buren het onderling wel op, anders soms een gesprek onder leiding van een ambtenaar en verder komt het in Westerveld nooit.

Er is een tweetal regelingen van toepassing:

1 Het Bouwbesluit, paragraaf 3.8.2. Daarin is verwoord dat je met een houtkachel geen hinder mag veroorzaken
2 NEN 8757. Ook hierin staan kwalitatieve verplichtingen: je mag geen hinder veroorzaken en je mag geen gevaar opleveren voor de gezondheid van anderen.

In de praktijk kun je hier niet zoveel mee. Hoe toon je hinder aan, en dat is nodig voor dat je kunt handhaven.
In uw brief stelt u een aantal vragen over het vaststellen van klachten over rookoverlast. In onze gemeente komen enkele klachten per jaar voor over rookoverlast. Aangezien hier veel houtkachels worden gebruikt, is dat een klein aantal.  Het objectiveren van de klachten is inderdaad lastig. Wij hebben u eerder laten weten hoe wij hierbij te werk gaan. Er is geen meetapparatuur voorhanden en als die er wel zou zijn zouden de resultaten vooral van de weersomstandigheden afhangen. Dat zou ertoe nopen om de metingen vaak te herhalen. Daarvoor ontbreken de middelen, maar ook, gezien het geringe aantal klachten, de urgentie.
Over het al dan niet toereikend zijn van regels en normen hebben wij als uitvoerenden geen oordeel; dat is aan deskundigen en volksvertegenwoordigers om te beoordelen. De documenten die u toestuurt laten zien dat de deskundigen het er nog niet helemaal over eens zijn. We wachten de ontwikkelingen dus nog maar even af.

Met vriendelijke groeten,

Namens het college van B&W


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s