Gemeente Goes: Privacy van de stoker belangrijker dan de gezondheid

Wanneer iemand stookt op geïmpregneerd hout dan komt er tot 80% van het arsenicum vrij in de lucht volgens het RIVM. De overheid laat weten dat zij de privacy van de stoker belangrijker vind dan de gezondheid van de omgeving. Dus als u kanker krijgt dan is dat jammer. Wanneer iemand hennepplanten kweekt in zijn woning dan geldt de privacy opeens niet meer. Maar als iemand zeer giftige stoffen verspreidt in de omgeving? Als een bedrijf arsenicum in de lucht verspreid? Dan kan dat aangepakt worden. Dan hoeft u als burger niet in gesprek te gaan met dat bedrijf. Maar als het om uw buren gaat? Dan moet u dat zelf oplossen met uw buren. En als uw buren hier niets van aantrekken? Dan kan de vergiftiging van Chroom VI en Arsenicum gewoon doorgaan.

Reactie gemeente Goes op deze toxische stoffen:

 

In augustus jl. wees u het college op de schadelijke gevolgen van het stoken van onbehandeld hout. U vroeg om deze kwestie aan te kaarten bij het Rijk.
Het college gaat dit niet doen want de regelgeving voor houtkachels is aan het rijk, behoudens toezicht op situering van de uitmonding op het dak.

Het controleren van al dan niet behandeld hout ‘al dan niet achter de voordeur’ heeft geen pas, zoals u kunt vermoeden.

Ik zie wel dat gemeenten de bewustwording van goed stoken proberen te bewerkstelligen met voorlichting, bijvoorbeeld in huis-aan-huisbladen.
Dit zal ik overleggen met mijn collega’s.

Het Meldpunt Rookoverlast zag dat voorlichting bij roken op de werkplek geen zin had. Als je collega mocht roken? Dan deed hij dat. Want uw collega was waarschijnlijk verslaafd aan nicotine. Roken op de werkplek werd pas opgelost toen er heldere regels kwamen.

Het Meldpunt Rookoverlast krijgt wekelijks meldingen binnen over houtrookoverlast. Overleg met de buren heeft vrijwel nooit zin gehad.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s