Na 20 jaar is er nog steeds niets veranderd in houtrook land

2016 Bewerkte houtrookbrochureAl in 1997 werd het verbranden van afval hout aan de kaak gesteld door tweede Kamerlid Hendrikse.

Hij stelde deze o.a. deze vragen:

Is het u bekend dat over geheel Nederland met arseen geïmpregneerd afvalhout wordt verbrand in houtkachels, in open haarden binnenshuis, en op brandstapels in de buitenlucht, zonder dat de Staat de inwoners heeft geïnformeerd over de risico’s van de vrijkomende arseenaërosolen in de lucht en de zeer hoge  rseenconcentraties in de as?

Het enige antwoord dat de overheid gaf is om voorlichting te gaan geven. Verder is het daarbij gebleven. Er blijft per kilogram verbrand behandeld hout 5600mg arsenicum achter. Maar kennelijk is het voor de politiek niet een reden om iets te gaan doen. Wat wij verder bemerken als Meldpunt Rookoverlast bemerken is dat gemeenten zich verschuilen achter het aantal klachten van burgers. Vrijwel elke gemeente zegt dan: Wij ontvangen circa 5 klachten per jaar binnen over houtkachels.  Of het probleem speelt niet in onze gemeente. Daar waar geen klachten bij ons bekend zijn.

Het is in Nederland “onbekend” welke gezondheidsrisico’s mensen lopen als iemand stookt op geïmpregneerd hout. Als daar officieel een goed antwoord opkomt dan zou dat betekenen dat Nederland razendsnel iets zou moeten doen.

Zie ook https://demonitor.ncrv.nl/uitzendingen/kanker-als-beroepsziekte-bij-de-brandweer

Voorbeeld dat Nederland niet op de hoogte is van bepaalde zaken wat zeer schadelijk is voor de gezondheid.

Antwoorden op vragen Hendriks over arseen in houtvloeren

Welke rol heeft de Raad van State?

De Raad van State is het hoogste rechtsorgaan in Nederland.

Zij zeggen na aanleiding van een rapport van Buro Blauw:

Bouwbesluit artikel 7:22

Dit artikel biedt vaak geen voldoende grondslag om iets tegen de rookoverlast te doen (zie bijvoorbeeld ook de uitspraken van de Raad van State van 12 november 2014, 201306442/1/A1 en 201308188/1. Het betreft hier twee verzoeken om handhaving over een houtkachel. De Afdeling stelt in dit verband vast dat er tot op heden geen algemeen aanvaarde inzichten bestaan over de beantwoording van de vraag of, en zo ja, onder welke omstandigheden en bij welke frequentie, houtkachelrook schade aan de mens toebrengt.

De Raad van State zegt dat zij niet weten welke schade houtkachelrook schade aan de mens toebrengt. Dus als iemand stookt op plastic dan weten we niet welke schade het op de mens brengt. De vraag is of wij dat ook moeten weten? Het is NOODZAAK dat overlast van rook wordt aangepakt. Net zoals geluidsoverlast er normen voor zijn zou dat ook voor rook moeten gaan gelden.

Het Meldpunt Rookoverlast ziet dat de gemeente Leeuwarden NIET handhaaft op iemand die willens en wetens stookt op sloophout. Ook hebben de gemeenten vaak een wethouder dat gezondheid in portefeuille heeft.  Het is dan ook van belang dat iedere gedupeerde de wethouder gaat voorzien van informatie over de schadelijkheid van houtrook. Hiervoor mag u de brochure van Milieu Defensie Groningen gebruiken: Houtrookbrochure Milieudefensie

Het Meldpunt Rookoverlast beschikt over de e-mail adressen van wethouders. Deze e-mail adressen zijn doorgaans geheim. Wilt u dit e-mail adres? Neem contact op met ons meldpunt Rookoverlast op telefoon 06 49 13 77 77.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s