KWF reageert op brief Meldpunt Rookoverlast

Het Meldpunt Rookoverlast heeft KWF gewaarschuwd voor het verbranden van geïmpregneerd hout. Dit is hun reactie hierop:

“Het spijt ons dat de beantwoording zo lang op zich heeft laten wachten. Dat is niet de gebruikelijke gang van zaken.

 

Hoewel luchtverontreiniging bijdraagt aan het verloren gaan van gezonde levensjaren, lijkt luchtverontreiniging momenteel een geringe bijdrage te leveren aan het krijgen van kanker en besteden we aan dit gebied daarom (nog) geen uitgebreide aandacht. Meer informatie over de relatie tussen luchtverontreiniging en kanker treft u aan op onze website. Meer informatie over luchtverontreiniging in het algemeen treft u aan op de website van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

 

Houtrook is een bron van luchtverontreiniging. Het IARC (International Agency for Research on Cancer) classificeert houtrook als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen’. Deze classificatie zegt alleen iets over het beschikbare bewijs voor het feit dat een stof kankerverwekkend is. De bewijsvoering voor houtrook is minder eenduidig dan voor bijvoorbeeld alcohol en tabaksrook. Daarnaast zegt de classificering niets over de mate waarin de stof bijdraagt aan (het ontstaan van) kanker. Het is niet duidelijk hoeveel kankergevallen veroorzaakt worden door houtrook.

 

Bij ons is op dit moment geen verdere informatie bekend over de schadelijke stoffen die vrijkomen bij het stoken van sloophout. Op de website van het RIVM kunt wel lezen dat houtkachels niet bedoeld zijn voor het stoken met resthout en dat het verbranden van afval strafbaar is.

Wellicht dat dit u een aanknopingspunt geeft . Daarnaast verwijzen wij u graag door naar het Longfonds. Drie gezondheidsfondsen, Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds, hebben het initiatief genomen voor een rookvrije generatie. Binnen onze samenwerking zet het Longfonds zich in op het gebied van luchtverontreiniging..

 

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Wanneer u nog vragen heeft over ons antwoord, neemt u dan gerust contact op met ondergetekende. U kunt KWF Publieksservice telefonisch bereiken op nummer 0900 – 202 00 41 (€ 0,01 p/m), op werkdagen tussen 09.00 – 18.00 uur.”


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s