Stoken op sloophout

Bedrijven moeten betalen voor het afvoer van geïmpregneerd hout. Het is voor bedrijven dan ook aantrekkelijk om sloophout weg te gaan geven. In Alkmaar legt een bedrijf de pellets buiten het hek. Vervolgens wordt dit weggenomen door mensen die zodoende gratis hun woning kunnen verwarmen.

Het Meldpunt Rookoverlast heeft het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden gevraagd welke stoffen er in geïmpregneerd hout zitten. Zij lieten ons het volgende weten:

“De informatie die u vraagt is te vinden in de Ctgb databank. Daarin zijn alle nu en in het verleden toegelaten houtverduurzamingsmiddelen te vinden. In de etiketteringsbesluiten en de toelatingsbesluiten is informatie opgenomen over alle stoffen in het houtverduurzamingsmiddel die kankerverwekkend zijn.

Bijv: Celfix OX, niet meer toegelaten; in het etiketteringsbesluit van 17-07-2015 is te vinden dat het middel carcinogene stoffen bevat (H350) en dat die carcinogeniteit gebaseerd is op de stofeigenschappen van chroomtrioxide.

Op deze manier kunt u zelf nagaan of en welke andere kankerverwekkende stoffen nog voor komen of voorkwamen in houtverduurzamingsmiddelen.

In de huidige toegelaten houtverduurzamingsmiddelen zult u geen carcinogene stoffen meer aantreffen omdat het beleid is om dergelijke stoffen zoveel mogelijk te weren. Dus de oude bekende kankerverwekkende stoffen als chroomtrioxide, creosoot en arseenpentoxide komen niet meer voor in toegelaten middelen.

Over illegale stook heb ik geen informatie. De mening dat dit massaal gebeurt laat ik aan u.”

http://www.ctb.agro.nl/ctb_files/150717_11381.PDF


Een reactie op “Stoken op sloophout

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s