Ruim één op de drie Friezen stookt regelmatig hout

DRACHTEN – Ruim één op de drie Friezen stookt regelmatig hout; ongeveer tweederde houdt daarbij rekening met de buren en de meeste Friezen hebben geen last van gezondheidsklachten door het stoken van hout. Dat blijkt uit een panelonderzoek van GGD Fryslân in december 2016. 1275 Friezen hebben aan dit onderzoek meegedaan.

Meldt Smelne nieuws. Hierin wordt aangegeven dat: 32% zegt nooit rekening met de buren te houden.  Volgens het Centraal Bureau van Statistieken heeft 1 op de 5 mensen een houtkachel. Echter dat aantal kan veel groter zijn omdat dit niet meer bijgehouden wordt. Eerder gaf Centraal Bureau van Statistieken aan dat 10% hinder heeft van houtrook. Dit terwijl een onderzoek uit de gemeente Amersfoort de teller op 28% zit.

Verder:

Diegenen die wel rekening houden met hun buren doen dat vooral door droog en schoon hout of pellets te stoken (88%) en door géén geverfd of geïmpregneerd hout of spaanplaten te stoken (62%).

Een aanzienlijk deel stookt dus op sloophout. Hierbij komen nog meer schadelijke stoffen vrij zoals Chroom 6 en Arsenicum. Bedrijven moeten betalen voor de afvoer van sloophout. Het is aantrekkelijk voor bedrijven en werknemers om dit sloophout te gaan verbranden in hun houtkachel of vuurkorf.  Website http://www.geimpregneerdhout.info heeft eerder al eens belangrijke mensen in Nederland hierover geïnformeerd. Het Meldpunt Rookoverlast heeft ook een brief gestuurd naar koning Willem-Alexander. Wij hopen dat er eindelijk een keer wat gaat veranderen in Nederland. Het KWF gaat vragen stellen aan het RIVM.


Een reactie op “Ruim één op de drie Friezen stookt regelmatig hout

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s