Dodelijke stoffen in de lucht: Gemeente Nijkerk reageert op onze brief

In uw mail/brief van 14 mei 2017 aan ons college stelt u  diverse vragen over geimpregneerd hout en het verbranden hiervan, waarbij het schadelijke chroom 3 vrij zou komen. Het zou volgens u verboden zijn om behandeld hout te verbranden en u vraagt zich af wie dat controleert.
Allereerst een reactie op hoe de handhaving is geregeld voor de gebruikte verbrandingsapparatuur. Ik kan u melden dat wanneer een houtkachel bedrijfsmatig wordt ingezet, dan moet deze kachel, als onderdeel van de inrichting in de zin van de Wet milieubeheer, voldoen aan bepaalde eisen, hij moet bijvoorbeeld SCIOS-gekeurd zijn. Dergelijke eisen gelden voor zover ons bekend echter niet opgesteld voor particuliere vuurkorven etc.
Verder is bij het eventueel handhaven op de kwaliteit van de gebruikte apparatuur in een particuliere situatie, ook geen sprake van een inrichting. Als je het gebruik van ondeugdelijke verbrandingsapparatuur al zou willen verbieden als gemeente, dan zou je dat in de APV kunnen regelen. Een algemeen stookverbod is een te grote stap en is, gesteld dat deze zou worden opgesteld, voor de gemeente lastig tot niet handhaafbaar.
Dit geldt zeker ook voor het handhaven op de kwaliteit van de gebruikte brandstoffen en mogelijk het verbieden van het gebruik van bepaalde specifieke brandstoffen, waaronder geimpregneerd hout. Immers waar u om vraagt gaat nog verder dan de eisen die gesteld worden aan de verbrandingsapparatuur zelf, want u vraagt om eisen en controle op de kwaliteit van het materiaal (hout) wat wordt verbrand. Hiervoor is bij ons weten ook geen wet- of regelgeving voorhanden.
Ik hoop u hiermee eerst voldoende te hebben ingelicht. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s