Meldpunt waarschuwt tegen arsenicum en Chroom 6 in houtrook

Asbest heeft vele levens gekost. Volgens sommige toxicologen is Chroom 6 nog schadelijker dan asbest. Chroom 6 adem je niet alleen in! Het gaat ook door je huid heen. Chroom 6 heeft vele slachtoffers gemaakt bij de Defensie. Nu dachten wij dat Chroom 6 in hout gemakkelijker aangepakt kon worden. Maar helaas. Het RIVM beweert dat bij het verbranden van geïmpregneerd hout maar een klein beetje Chroom VI vrijkomt. Arsenicum is rattengif. Dat mag dus zo maar met verbranding van fout hout in de lucht worden geblazen , de lucht die u moet inademen.

Wij ontvingen een schrijven van de gemeente Beuningen.

“Uw reactie op onderstaand antwoord van de omgevingsdienst Regio Nijmegen kan ik mij voorstellen. Een verwijzing naar websites voor het zoeken van informatie geeft u natuurlijk geen antwoord op uw vraag. Temeer omdat uit uw e-mails blijkt dat u zelf zeer veel kennis heeft van de verbranding van CCA-hout en de gevolgen die dit heeft voor de gezondheid. Ik zie uw e-mail van 11 maart niet zozeer als een vraag om informatie maar meer als een oproep om in actie te komen tegen de verbranding van CCA-hout door huishoudens.

Informeren inwoners

U zult begrijpen dat het voor een gemeente vrijwel onmogelijk is om bij individuele huishoudens te controleren welke soorten hout er worden gestookt. Wel is het natuurlijk mogelijk om onze inwoners te wijzen op de gevaren voor de volksgezondheid als onzorgvuldig wordt omgegaan met het stoken van hout. Ik ga in overleg met de afdeling communicatie om onze inwoners hier via een publicatie over te informeren. Helaas garandeert een publicatie niet dat het verbranden van CCA-hout niet meer voorkomt. Toch hoop ik dat onze inwoners hier bewuster mee omgaan, het gaat tenslotte ook om hun eigen gezondheid. Daarmee komen we tegelijkertijd ook tegemoet aan uw e-mail van 27 mei, waarin u aandacht vraagt voor de overlast van vuurkorven. Het meldpunt Rookoverlast ontvangt momenteel veel klachten over het gebruik van vuurkorven in de tuin. Het is goed om onze inwoners ook hierop te wijzen en tips te geven om overlast naar de omgeving zoveel mogelijk te voorkomen.

 

Tot slot

Ik hoop dat u er begrip voor hebt dat de verbranding van CCA-hout niet zomaar door ons kan worden voorkomen. U e-mail heeft in ieder geval wel gezorgd voor aandacht voor dit probleem in onze gemeente.”


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s