Gezondheidsrisico’s bij het verbranden van geïmpregneerd hout

Het Meldpunt Rookoverlast vangt bot bij de GGD. Het gaat om vragen welke gezondheidsrisico’s mensen lopen bij het verbranden van geïmpregneerd hout. Het RIVM beschikt helaas niet over de actuele stand van zaken. Indien zij geen opdracht krijgen van de politiek, dan zullen zij dit ook niet gaan onderzoeken. Wij kregen van de gemeente Geldermalsen de volgende informatie over houtrook:

“Middels ons secretariaat ontving ik van u de volgende vraag; Kunt u uiteenzetten welke gevaarlijke componenten vrijkomen bij verbranding van CCA-hout en in welke vorm? Kunt u daarbij per stof tevens de gezondheidsrisico’s uiteenzetten?

Naast roet en geurdeeltjes van het hout komt er bij verbranding van verduurzaamd hout ook chroom, koper en arseen vrij. Daar deze stoffen schadelijk zijn voor de gezondheid is het dan ook verboden om CCA geimpregneerd hout te verbranden in besloten ruimten. Gesloten verbrandingsovens zijn de plek waar dit soort hout vernietigd zou moeten worden.
Voor de specifieke gezondheidsrisico’s van de verschillende hierboven genoemde soorten stoffen moet ik u helaas doorverwijzen naar het RIVM. Zij kunnen u veel beter op de hoogte brengen dan ik. Over het algemeen wordt er van uitgegaan dat alle drie de stoffen in een overmaat ingeademd luchtweg- en huidaandoeningen kunnen veroorzaken. Van arseen is bekend dat het daarnaast ook problemen kan opleveren voor de lever. Maar nogmaals. Ik denk dat het verstandig is dat u uw vragen voorlegt aan het RIVM.

Ik vertrouw erop u in deze naar behoren geinformeerd te hebben.” Wethouder van Geldermalsen. _85-3


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s