Chroom-6 in hout blijft een mysterie

Chroom-6? Het blijft voor het Meldpunt Rookoverlast een mysterie. Schreef de Volkskrant dat het verzagen van geïmpregneerd hout geen enkel probleem is… Er zouden kleine hoeveelheden Chroom-6 vrijkomen. Vervolgens beweert een GGD dat Chroom-6 omgezet wordt naar Chroom-3 wat onschadelijk is.

En wat schrijft de Keuringsdienst van Waren van de KRO?Antwoorden op vragen Hendriks over arseen in hout

Geïmpregneerd hout

Verduurzaamd hout is hout dat is behandeld met bepaalde stoffen zodat het langer mee gaat. Het is door de behandeling beter bestemd tegen water, schimmel en houtrot. Voor het impregneren van dit hout gebruiken fabrikanten koper en chroom VI. Koper beschermt het hout en chroom zorgt ervoor dat de koper beter in het hout blijft zitten. Veel speeltoestellen, tuinmeubels en hekwerk wordt van dit hout gemaakt. Bij normaal gebruik is het ongevaarlijk; spelende kinderen hebben er bijvoorbeeld geen last van. Het is niet aan te raden om langdurig en zonder mondbescherming in geïmpregneerd hout te gaan zagen. Op die manier kun je namelijk chroom VI inademen en dat kan schadelijk zijn. Om diezelfde reden is het verboden om geïmpregneerd hout te verbranden. Gooi het dus niet op een vuurtje of in de open haard. Je kunt het hout inleveren bij de milieustraat, waar het wordt verbrand in een afvalverbrandingsinstallatie.

Bron: http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2013/30-112456-03-10-2013/370-9060-producten-die-mogelijk-chroom-vi-bevatten

Hoe het nu werkelijk zit? We kregen een melding op ons meldpunt Rookoverlast dat wanneer je geïmpregneerd hout verzaagd en een grote concentratie Chroom-6 vrijkomt. Vervolgens hebben wij gevraagd naar de bron van het onderzoek. Maar dan blijkt dat die niet gegeven kan worden. Er zijn bedrijven die Chroom-6 in de lucht kunnen meten. Als je hiernaar vraagt blijkt het allemaal moeilijk te zijn.

Kunt u ons verder helpen? Bel met ons meldpunt: Telefoon 06 49 13 7 77.

Antwoorden op vragen Hendriks over arseen in hout

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s