Chroom-6 in houtrook vervolg

Verschillende GGD’n geven aan dat wanneer je geïmpregneerd hout verbrand dat Chroom-6 muteert naar Chroom-3 door verbindingen. Echter wij kregen de volgende opmerking in onze e-mail box:

“Nog even over dat de GGD over Chroom-6 wordt bij verbranding Chroom-3. Overal in de wereld moet men moeite doen om chroom te reduceren naar Chroom-3. Er zijn patenten voor en er worden reductiemiddelen gebruikt zoals zwavel of ijzer nog wat…allemaal om het minder schadelijk te maken maar in hout zou alles meteen als een wonder naar Chroom-3 omzetten.”

Het Meldpunt Rookoverlast heeft de SP benaderd om hier wat aan te gaan doen. Wij kregen het volgende schrijven binnen:

Wij kunnen ons uw zorgen voorstellen. Houtrook kan voor behoorlijke overlast zorgen. De GGD heeft  gewezen op de mogelijk verhoogde uitstoot van schadelijke stoffen bij  verkeerde verbranding van het hout.

Deze kwestie wordt vooral op gemeentelijk niveau aangepakt. Gemeenten hebben een beter zicht op de lokale situatie en kunnen optreden in geval van overlast.  In de praktijk blijkt echter wel dat gemeenten hier verschillend mee omgaan. Hier zullen we bij de staatssecretaris op terugkomen wanneer wij hierover komen te spreken in de Tweede Kamer. Dat zal echter pas na de komende verkiezingen zijn!

Vanuit de landelijke overheid wordt ingezet op het verbeteren van advies aan onder andere gemeenten en burgers, gericht op wat te doen bij overlast. Zo kan veel ellende worden voorkomen door te letten op de juiste brandstof en de juiste technieken. Ook komen er strengere regels voor houtkachels.

Over de verdere uitwerking van deze gecombineerde gemeentelijke en landelijke werkwijze onderhouden wij nauw contact met onze lokale afdelingen en raadsfracties. U dank voor deze voorbeelden, dit geeft ons meer inzicht in het effect van beleid in de praktijk.

Tevens heeft het Meldpunt Rookoverlast een alarm signaal gestuurd naar Milieu Defensie. Wij kregen een reactie van Milieu Defensie Schiedam:

“Daar hebben we zeker oog voor.Je hebt goede kennis nodig van het stoken met een open haard . Bij geen goede verbranding /nat en verontreinigd  hout. Is de verbranding zeer schadelijk(fijn stof en Pak’s) Er zijn jammer genoeg geen richtlijnen deze moeten wat ons betreft er komen .We houden ons hart vast wanneer in gasloze wijken dadelijk  houtkachels en open haarden in zwang raken met alle nadelige gevolgen van dien.  Wij hebben bij de gemeente Schiedam hier aandacht voor gevraagd. Wij hopen dar er in Schiedam een milieuzone komt ten zuiden van de A20 en daar past wat ons betreft ook geen houtkachels in.”

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s