ChristenUnie standpunt houtrook

Het Meldpunt Rookoverlast heeft de ChristenUnie gevraagd hoe zij denken over houtrookoverlast. In een brief hebben ze laten weten dat ze hier niets aan willen doen. De reden die zij hiervoor hebben is dat zij een te kleine partij zijn. Zij zullen de standpunten van het Longfonds wel gaan gebruiken.

Zoals u weet, zet de staatssecretaris zich in voor een oplossing op lokaal niveau. Dat steun ik. Landelijke wetgeving voor vuurkorven en houtkachels acht ik niet opportuun. De situatie verschilt per gemeente en vaak ook binnen de gemeentegrenzen. Als u het lokale beleid wilt wijzigen, kunt u zich richten tot de gemeenteraad.

Als we alle tweetakt-brommers saneren, in schonere auto’s rijden en stoppen met fossiele energie (kolencentrales, die nota bene voor miljarden worden gesubsidieerd voor biomassabijstook) zijn we al heel veel stappen verder. Ieder jaar overlijden in Nederland 19.000 mensen door het roken van sigaretten, en daarnaast zijn er nog duizenden doden door meeroken. Daarom wil ik voorkomen dat er weer een generatie opgroeit dit verslaafd raakt. Ik wil de problemen die u ervaart met houtrook zeker niet bagatelliseren, maar het is niet de strijd die gevoerd moet worden als het gaat om luchtkwaliteit en gezondheid. Het punt met houtrook is echt dat de situatie lokaal moet worden opgelost als er problemen zijn. Amersfoort is geen Lopik. In uw andere mail schrijft u over politie op iedere hoek van de straat. Dat is niet realistisch of wenselijk, maar het geeft wel aan dat een verbod op houtrook moeilijk handhaafbaar is. Soms is een gesprek beter om tot een oplossing te komen.

Met vriendelijke groet,

Carla Dik-Faber
Tweede Kamerlid ChristenUnie

Woordvoerder zorg en medische ethiek, landbouw en voedsel, natuur en water,
milieu en energie, cultuur.
Twitter: @carladikfaberhoutrookoverlast


Een reactie op “ChristenUnie standpunt houtrook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s