D66 standpunt Houtrookoverlast

Het Meldpunt Rookoverlast ontving een e-mail van D66. Zij lieten ons het volgende weten:

Een van de meest onbekende, maar tegelijkertijd meest schadelijke vormen van luchtvervuiling wordt veroorzaakt door de verbranding van hout. Helaas is de uitstoot van open haarden en houtkachels vaak net zo riskant als dat van verkeer. Zeker bij bepaalde weersomstandigheden, waar de rook niet goed weg kan maar blijft hangen, kan houtrook schadelijk zijn voor de gezondheid. Niet in de laatste plaats voor de stoker zelf, waarschijnlijk zonder dat hij/zij het zelf weet. Voornamelijk voor longpatiënten is het moeilijk om het huis af te sluiten van houtrook, omdat het huis tegelijkertijd goed geventileerd moet blijven.

 

D66 is geen voorstander van het verbieden van houtstook. Veel mensen zijn er simpelweg nog niet van op de hoogte dat er schadelijke stoffen vrijkomen bij het verstoken van hout, en dat die stoffen vooral vrijkomen als er met verkeerd hout wordt gestookt, het hout nat is of er andere dingen dan hout worden verstookt. Goed stoken scheelt dus al een hele hoop: een goede combinatie van haard, hout en rookkanaal is van belang goede verbranding. Kennis over goed stoken is daarom ontzettend belangrijk. Wat D66 betreft ligt er een taak bij overheid om mensen te informeren over hoe ze het beste kunnen stoken, zodat er zo min mogelijk schadelijke stoffen vrijkomen. D66 wil daarom dat informatie over goed stoken actief door de overheid ter beschikking gesteld wordt. Dit kan door informatie mee te geven bij de aankoop van kachels, haarden of brandhout. Of door een nationale campagne te houden over het belang van goed stoken.

 

Bij sommige weersomstandigheden, waarbij de rook niet goed weg komt, kan houtrook leiden tot groot acuut gevaar voor mensen met een longaandoening. Omdat deze specifieke omstandigheden relatief erg weinig voorkomen, maar dat wel een zeer groot risico ontstaat voor de gezondheid van de 1 miljoen Nederlanders met longaandoeningen, vindt D66 het gerechtvaardigd om gemeenten de mogelijkheid te geven mensen actief te vragen niet te stoken. D66 heeft er vertrouwen in dat wanneer mensen actief van zeer slechte weersomstandigheden op de hoogte gebracht worden, zij bereid zijn om even af te zien van het stoken van hout. Wanneer een gemeente echter na een testperiode merkt dat het effect van proactief informeren onverhoopt niet leidt tot het gewenste effect, dan vindt D66 dat een gemeente tijdelijk stookverbod moet kunnen instellen. D66 verwacht echter niet dat gemeenten veelvuldig van een dergelijke bevoegdheid gebruik zullen maken.

 

Naast aan de voorkant goed stoken, en in sommige weersomstandigheden even niet stoken, kan er ook wat gedaan worden aan de achterkant van de schoorsteen. Voor landen als Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk zijn er al verschillende goede filters op de markt. Daarom wil D66 dat bij nieuwbouwhuizen waar een open haard of een houtkachel wordt geïnstalleerd een filter verplicht wordt gesteld. Voor bestaande huizen wil D66 dat wordt onderzocht of de overheid het installeren van een filter financieel kan ondersteunen, bijvoorbeeld wanneer mensen of woningbouwcorporaties een verbouwing overwegen.

 • D66 roept de regering op om mensen meer en beter proactief te informeren over het belang van goed stoken, door informatie mee te geven bij aankoop van kachels, haarden of brandhout en door een nationale voorlichtingscampagne.
 • D66 draagt de regering op om met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in gesprek te gaan over het proactief uitvaardigen van een niet-stookadvies bij slechte weersomstandigheden en verzoekt de regering om een stookverbod te introduceren.
 • D66 draagt de regering op het installeren van een filter bij nieuwbouw te verplichten en de mogelijkheden te onderzoeken of er financiële ondersteuning geboden kan worden voor het installeren van filters bij bestaande woningen.

 

Ik vertrouw erop u voldoende te hebben geïnformeerd.schoorsteenbrand


3 reacties op ‘D66 standpunt Houtrookoverlast

 1. Mooi..eindelijk wordt het accent gelegd op filters.Nu nog dit standpunt blijven volgen en vooral volgen of het serieus wordt opgevolgd door de regering..

  Anders heeft dit ook geen zin…

  Like

 2. De gemeente Rotterdam heeft mij bij monde van de burgemeester laten weten, dat zij de model-verordening APV overnemen die door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten wordt geschreven. Voor klachten over rookoverlast, zo stelde de burgemeester, dient de politie te worden ingeschakeld.
  Het is wellicht nuttig om een lobby te starten met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten teneinde een goede regelgeving te verkrijgen die ook te handhaven is.

  Like

 3. Ze kletsen maar een eind in de ruimte bij die gemeentebesturen en ondertussen gaat de houtverbranding in de vorm van kachels en biomassa gewoon door. Brengt geld in het laatje .En wij leveren onze gezondheid daar voor in. De politie??? Daar heeft nog iemand met houtrookoverlast wat aan gehad .Die zeggen dat ze opdracht krijgen van de gemeente om niks meer te doen In diverse gemeenten standaardprocedure ook in Rotterdam.Sterker nog, als je vaak de politie belt dan word jij aangemerkt als lastpak.Ja een lobby is prima maar dan wel eentje die de mond open trekt Er is namelijk al een lobby die de VNG moet bijsturen die heet Stichting Houtrookvrij maar dat is een slapende slappe groep die al jaren geen deuk in pakje boter slaat en voortdurend zit te wachten op subsidie.Het forum waarbinnen ze bezig zijn heet Platform Houtrook en Gezondheid .Met oa ook het RIVM de GGD en o wonder …de kachelhandel. Voorlopig hebben die het grootste woord gesteund door de gemeentes die geld ontvangen voor al die houtstook . Staatssecretaris Dijksma wijst op de APV die overal wordt afgeschaft voor een groot deel en waarin vage wetten staan over houtrook De gemeente zegt daar kan ik niks mee en de politie komt niet meer .Rest juridische aanpak maar dat schiet ook niet op.ZE WILLEN ONS NIET HELPEN :

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s