Mag je stoken op geïmpregneerd of geverfd hout?

Het Meldpunt Rookoverlast heeft aan diverse GGD’s gevraagd of je mag stoken op behandeld hout.

Antwoorden:

GGD Hollands Noorden:

Bij het verbranden van andere zaken dan schoon en droog hout kunnen er allerlei schadelijke stoffen ontstaan. Zie: http://rivmtoolkit.nl/Onderwerpen/Houtrook_en_gezondheid
En http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Wetenschappelijk/Rapporten/2012/februari/Gezondheidseffecten_van_houtrook_Een_literatuurstudie/Download/Gezondheidseffecten_van_houtrook_Een_literatuurstudie

 

GGD Brabant:

De GGD adviseert om alleen droog, onbehandeld hout te stoken. Alleen gekloofd hout, dat minimaal twee jaar buiten onder een afdak te drogen heeft gelegen en niet te dik is (maximaal 7 cm), is geschikt voor uw open haard of houtkachel. U herkent droog hout aan scheuren en loszittende schors. Het vochtpercentage moet kleiner dan 20% zijn en hiervoor zijn eenvoudige meters in de handel. Het stoken van nat hout zorgt voor onvolledige verbranding. Bovendien geeft nat hout veel minder warmte af en leidt het stoken van nat hout eerder tot roetaanslag en schoorsteenbranden. Stook geen hout dat geverfd, gebeitst of geïmpregneerd is. Het verbranden van afval is in Nederland wettelijk verboden. Hiertoe behoren materialen zoals sloophout, multiplex en spaanplaat, plastic, papier, karton en textiel; zij zijn niet geschikt. Bij verbranding van dergelijke materialen kunnen (zeer) schadelijke stoffen vrijkomen, zoals chloorverbindingen, PAK’s en zware metalen. (bron: RIVM toolkit)

GGD Dordrecht:

Milieudelicten moeten gemeld worden aan het bevoegd gezag, afhankelijk van het type delict kan dit de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, dan wel de Politie zijn.

Zoals u kunt lezen op de RIVM-pagina, http://rivmtoolkit.nl/Onderwerpen/Houtrook_en_gezondheid Is het aanbevolen om juist gedroogd, onbehandeld hout te stoken waar laminaat dan weer niet onder valt.
Op deze pagina treft u ook adviezen aan wat te doen bij overlast van houtrook.
Gezien het feit dat u geen directe gezondheidsklachten benoemd adviseer ik u met klem in gesprek te gaan met de stokers.
Mocht u hier niet uitkomen dan kunt u contact met de betrokken gemeente opnemen of een juridische procedure opstarten tegen de stokers.

GGD Rotterdam-Rijnmond

Zoals u kunt lezen op de RIVM-pagina, http://rivmtoolkit.nl/Onderwerpen/Houtrook_en_gezondheid Is het aanbevolen om juist gedroogd, onbehandeld hout te stoken waar laminaat dan weer niet onder valt.
Op deze pagina treft u ook adviezen aan wat te doen bij overlast van houtrook.

 

GGD Regio Utrecht:

Stoken van behandeld hout telt als een milieudelict. Dit mag echt niet. Het verbranden van goedgekeurd hout kan al veel hinder en gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. De hinder en risico’s van behandeld hout zijn aanzienlijk groter.

 

Omdat bij behandeld hout onbekend is met welke stoffen het hout behandeld is en welke stoffen er later op zijn komen zitten, is het niet mogelijk om een uitspraak te doen wat de gezondheidsrisico’s precies zijn.

Dit geldt ook voor pellets.

 

Omdat het stoken van behandeld hout een milieudelict is, kan het helpen om de stokers hier op te wijzen. Soms is dit voldoende om het stoken van dit soort hout te stoppen.

Is een gesprek niet mogelijk of willen de stokers hun gedrag niet veranderen, dan is het belangrijk om dit te melden bij de milieu-inspectie van uw gemeente. Zeg bij de melding duidelijk dat het om afvalhout of vervuild hout gaat.

 

Ik hoop dat ik uw vraag hiermee voldoende heb beantwoord. Heeft u aanvullende vragen dan kunt u deze het beste telefonisch aan ons stellen.

Wij zijn goed te bereiken op telefoonnummer 030-8507879

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s