Meldpunt Rookoverlast schrijft NOS aan in verband met stoken op afval

In het NOS Journaal van 19 november 2017 werd een item uitgezonden over slimme meters. Daarin werd een kort fragment uitgezonden hoe Marco W. afvalhout verbrandt in zijn open haard. Het Meldpunt Rookoverlast heeft de NOS ombudsman hierop aangesproken of het wel wenselijk is om milieudelicten in beeld te gaan brengen.

Brief van de NOS:

Hartelijk dank voor het sturen van uw mail m.b.t. het item over slimme energiemeters in het Journaal van zaterdag 19 november j.l.
U wijst op het stoken van sloophout door een van de opgevoerde sprekers.

Ik heb uw opmerkingen doorgenomen met de maker van het betreffende item. Het ging niet over de gezondheidseffecten van het stoken van afvalhout maar over energieverbruik, en in dat opzicht is het logisch dat niet expliciet werd ingegaan op de gezondheidseffecten van het stoken van afvalhout. De maker heeft ook niet de intentie gehad om het stoken van bewerkt en/of afvalhout als gezond of niet-schadelijk te propageren. Toch had hij zeker mogen nadenken over de implicaties van het gebruik van deze beelden.

Uw informatie zet zeker tot dat nadenken en bewustwording aan bij het in de toekomst verwerken van informatie en beelden over het stoken van vuurkorven of open haarden. Over het zijn van een gevaar voor de volksgezondheid kan ik zonder diepgravend onderzoek hiernaar geen uitspraak doen. Maar het gaat er ook niet om of de NOS dat vindt, de NOS is er voor zorgvuldige en juiste berichtgeving. En in dit geval had even stilstaan bij mogelijke implicaties tot betere berichtgeving kunnen leiden.
Aan het item in kwestie is achteraf niets meer te veranderen, maar uw opmerkingen hebben zeker tot nuttige discussie geleid. Dank daarvoor.houtkacheloverlast


Een reactie op “Meldpunt Rookoverlast schrijft NOS aan in verband met stoken op afval

  1. Het is goed dat dit onderwerp meer aandacht krijgt. De effecten van deze zware luchtvervuiling worden door alle partijen zeer zwaar onderschat.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s