Houtverbranden: Rook ongezond?

GGD Amsterland liet ons dit weten:

Zowel het verbranden van geïmpregneerd hout als onbehandeld hout is slecht voor het milieu, en het inademen van rook is altijd slecht voor uw gezondheid. Schone rook bestaat niet. Vervuild hout zal meer giftige componenten in rook geven, maar het is helaas een fabeltje dat droog schoon hout geen vervuilende stoffen in de rook tot gevolg heeft.

Uit onderzoek blijkt ook dat de woningen van stokers vervuild worden door de rook van de eigen kachel. Omwonenden krijgen soms last van ernstige overlast en gezondheidsproblemen door houtkachels in de omgeving.

GGD Amsterdam is daarom nooit voor het verbranden van vaste brandstoffen. Het is zowel niet schoon als niet duurzaam.

 

Er wordt nauwelijks gecontroleerd door de overheid, met name omdat er geen regelgeving is waar handhaving mee uit de voeten kan. Nederland loopt wat dat betreft helaas achter in Europa.

De GGD hoopt dat hier verandering in gaat komen, zodat ook tegen deze  bron van luchtvervuiling actie kan worden ondernomen. Wij werken daar ook aan mee.

Tot die tijd adviseren wij mensen nooit hout (of andere vaste brandstoffen) te verbranden en zeker niet in dichtbebouwd gebied.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s