Meldpunt Rookoverlast vraagt het Longfonds over standpunt biomassa centrale’s

Vraag van het Meldpunt:

http://www.destentor.nl/regio/zwolle/klachten-over-biomassacentrale-stadshagen-1.5899751

Staat een vreselijk verhaal. Op de petitie website tegen de biomassa centrale staat zelfs dat kinderen niet meer buiten kunnen spelen vanwege de slechte luchtkwaliteit. De pijp gaat nu verhoogd worden van de biomassa centrale.

Ik zie op http://www.avih.nl/biomassakaart/ dat er veel biomassa centrale’s staan in Nederland en maak me hierover zorgen. Terecht?

Het Longfonds pleit voor maatregelen om gezondheidsschade door houtrook te voorkomen. We richten ons nu vooral op particuliere houtstook.

Het Energiecentrum Nederland (ECN) denkt dat biomassacentrales in de regel minder vieze stoffen uitstoten dan particuliere houtstokers, omdat er in de centrales betere reductietechnologieën worden toegepast. Er is echter geen systematisch onderzoek gedaan, dus het is een aanname.

Hoe dan ook het Longfonds is tegen het stoken van hout, ook in centrales. Er zijn gezondere manieren van energieopwekking waar Nederland veel meer in zou moeten investeren.

Hoe ongezond deze specifieke centrale is, kan het Longfonds niet beoordelen. Het lijkt wel zinvol dat daar onderzoek naar gedaan wordt. De lokale GGD zou daar wellicht bij kunnen helpen.

Misschien vind je het interessant om te horen hoe een longarts hierover denkt. In dat geval kun je de vraag ook aan een longarts op dit forum stellen.

Met vriendelijke groet,
De advieslijnWood Pellets Production Center in Germany
Holzpellets Produktion

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s