Vuurtje in de tuin wat mag wel en niet?

Vuur stoken in tuin niet toegestaan

Vuurtje stoken in de tuin? Veel mensen vinden het reuze gezellig, maar het mag niet. Afval, zoals bewerkt hout, snoeihout en oud papier, verbranden is verboden. Dat is al sinds 2003 zo. Wat wel mag is barbecueën en koken, zolang dit geen gevaar oplevert voor de omgeving. Tuinfakkels en een kleine vuurkorf zijn ook toegestaan, maar hierin mag u uitsluitend kurkdroog onbewerkt hout stoken.

Stook alleen met schoon en droog hout en probeer rekening te houden met de weersomstandigheden en windrichting. Het is voor de buren niet prettig als rook bij hen naar binnen waait. Sommige mensen vinden rook gewoon onprettig, anderen hebben gevoelige luchtwegen, astma of andere longziekten. Zij kunnen er veel last van hebben. Gebruik waar mogelijk vuurpotten die op gel branden. Die veroorzaken minder vervuiling dan houtvuur in een vuurkorf. Een elektrische of gasbarbecue geeft minder overlast dan een barbecue op houtskool of briketten. En stook niet bij mistig of windstil weer, zeker in dichtbevolkte gebieden. De kans op overlast is dan groot.

Verboden
Wat nooit mag is geïmpregneerd of geverfd hout verbranden. Daarbij komen schadelijke stoffen vrij en is dus slecht voor het milieu. Gebruik altijd schoon hout dat kurkdroog is. Vochtig hout verbrandt onvolledig, waardoor veel ongezonde stoffen vrijkomen. Bovendien stinkt het. Verbrand het hout op hoge temperatuur en stapel het losjes, zodat er veel zuurstof bij kan. Brandbare blokken van geperst hout (houtkrullen en houtvezels) zonder toevoegingen zijn het minst schadelijk. Op nummer twee staat goed gedroogd haardhout.

Boetes
Behalve barbecueën, koken, tuinfakkels en een vuurkorf is feitelijk elk vuur verboden. Overtreding levert boetes op van vele honderden euro’s. Zowel de politie als de gemeente kunnen een boete opleggen. U kunt overtredingen melden bij de gemeente, politie en bij Meld Misdaad Anoniem op het gratis telefoonnummer 0800-7000 (dit nummer mag u alleen bellen als er afval of behandeld hout wordt verbrand). Indien u ook medische klachten krijgt van de rook, meld dit ook aan uw regionale GGD.  Zoek de GGD in uw regio

Wilt u informatie en advies? Bel gerust met het meldpunt Rookoverlast op telefoon 06 49 13 77 77.

 

 

 


7 reacties op ‘Vuurtje in de tuin wat mag wel en niet?

 1. Het mag niet maar toch wordt het overal gedaan.Ra ra hoe kan dat ? Nou omdat we een overheid hebben die het verdomt te handhaven en er waarschijnlijk lobbygeld voor krijgt.Aan mensenlevens hebben ze lak .Zie hoe Pechtold, het goede voorbeeld van D66, schaamteloos via Twitter meedeelt hoe hij zijn buurt op deze dagen naar het Walhalla stookt . @houtrookvrij @APechtold Plus de overlast, klimaatopwarming en ontbossing .Hoe komt dit ooit nog goed ?Met zulke bestuurders ?

  Like

  1. Het is vandaag 26 juli 2019. De hitte van vandaag, zo ongeveer 40 graden, is een beetje aan het afnemen door wat onweersbuien en regen. De ramen lekker open maar op molendijk 21 in Oude-Tonge zijn ze weer lekker aan het stoken. Dus moet ik de ramen weer sluiten omdat ik uitgerookt word! Hoe komt het toch dat sommige mensen totaal geen rekening meer houden met de medemens?

   Like

 2. Het is gewoon belachelijk dat ik als copd en astma patiënt in de winter van 17:00 tot 8:00 met de ramen potdicht moet zitten.En in de zomer op de meest vreemde tijden de rook binnen krijgt van de bbq.In de bak hebben mensen meer vrijheid dan ik hier en ik heb niets gedaan.

  Like

 3. Gisteravond tot ca.01.00 uur was de slaapkamer vergeven van de lucht van brandend hout maar ik rook ook nog een andere vieze stank, soort autobandenbrandlucht, of het was geen geschikt hout.Het sloeg op m’n keel. Ik zie hier het nut niet van in en zeker niet tot zo laat.

  Like

 4. Net de politie gebeld omdat de buurman voor de zoveelste keer een vuur gaat stoken zodra ik de tuin in ga. Hij weet dat dit het enigste is waar hij me mee kan pesten. Allergisch voor rook, gevoelige luchtwegen. Volgens de politie mag hij onbehandeld hout branden in zijn tuin. Fijn. Ik kan dus gewoon stikken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s