Meldpunt Rookoverlast heeft alle raadsleden in Nederland aangeschreven

Het Meldpunt Rookoverlast heeft alle raadsleden in Nederland aangeschreven. De response van de raadsleden is niet heel groot. Met name GroenLinks, d’66, VVD en de PvdA hebben van zich laten horen. De Partij voor de Dieren gaf altijd een antwoord. Deze partij neemt de klachten zeer serieus.

De partijen SGP, Christen Unie en de VVD hebben als opvatting dat je hetzelf moet oplossen met je buren. Er moeten geen regels omtrent houtrook komen geven zij aan. Buurtbemiddeling zou dan een optie zijn. Wij hebben vervolgens gevraagd: maar wat als de houtstoker hier niet aan mee wil werken? Daarop hebben ze geen antwoord op. De SGP in Nijkerk liet weten dat wanneer iemand hinder heeft van mobiele telefoons: Moet je dat dan ook gaan verbieden? Het Meldpunt heeft geenzins gesproken over een verbod! Maar enkel gevraagd om de houtrookoverlast te gaan bestrijden. Ook bemerkten we dat wanneer een raadslid zelf hinder heeft van houtrook: dan kregen we vrijwel altijd een reactie.

Een overzicht van de standpunten van de lokale politieke partijen kunt u hier vinden:

Standpunt politieke partijen houtrookoverlast


7 reacties op ‘Meldpunt Rookoverlast heeft alle raadsleden in Nederland aangeschreven

 1. Rookoverlast;
  Wat een gigantische klus!
  Maar hierdoor is dit jaar wel de druk op instanties om te handhaven in een beduidend hogere versnelling gekomen.
  Er wordt nu wel degelijk in de “wandelgangen” van het Binnenhof en de EU over houtrook gepraat.
  Het item wordt nu niet meer door iedereen daar genegeerd of gebagatelliseerd.
  Dat is wel eens anders geweest .
  DANK HIERVOOR!!!!
  Het is alleen nog niet genoeg.
  Om dit proces nog sneller te laten verlopen moeten nu ook andere gedupeerden uit de kast komen en van zich laten horen.
  Overal waar het maar kan en zo vaak als het maar kan.
  Zodat ze er echt niet meer omheen kunnen daar in Den Haag.
  Laat je schreeuw om handhaving van de APV (er is namelijk wetgeving !) horen waar je maar kan: in de politiek, bij gezondheidsinstanties, de media.
  Vind elkaar op Facebook, Twitter, op de hoek van de straat, noem maar op
  Totdat de stank en rook verdwenen zijn.
  We moeten het nu echt gaan afdwingen.
  Er zijn verleden jaar meer dan 3000 klachten binnengekomen bij de politie,.
  Er komen klachten uit 242 van de 393 gemeenten.(houtrookvrij.nl)
  Mensen waar zijn jullie allemaal ?
  Die gedupeerd zijn door houtrook?
  SAMEN STAAN WE STERK!!!

  Like

 2. Heb mijn reactie gegeven en gestemd tegen houtrook.zit hier al 10 jaar in de stank rook en roet van mijn buren .alle instantie’s.heb ik gehad .maar niets helpt .de pijp van mijn buren zit een muur breedte van mij af de rook slaat voor en achter mijn huis in .plus mijn provisie kast is zo warm daar bederft alles in .door hun kachel en mijn termostaat slaat om 9 uur s avonds uit door hun hitte.mijn huisarts zei mij je ben t een vrouw van 64 maar je longen zijn 76 fijn om te horen.ik doe er alles aan .maar heb mijn mond maar te houden maar de buren mogen gewöon met de kachel doorgaan welk recht heb ik helemaal niks mijn milieu mag gewoon vervuild worden en mijn huis ook.waar is mijn recht .zij hebben het al stoken met de houtkachel 7 dgn in de week van s morgens tot s avond s kijken niet naar windstil weer of mist of motregen enz .zij delen de lakens uit .we hebben een koophuis .welk recht hebben zei mijn buren mijn milieu zo te vervuilen.hoor heel graag wie mij daar mee kan helpen.

  Like

 3. Geen enkel recht Betty. Dien daarom om te beginnen bij je gemeente een verzoek tot handhaving in .Zij moeten je dan binnen 6 weken antwoord geven.Doe dit ook bij de plaatselijke GGD en MilieudIenst Doe dit aangetekend of zorg voor een ontvangstbewijs .Nog beter laat iedereen in je omgeving die klachten ondervindt hetzelfde doen Als alle gedupeerden dit doen regent het meer klachten dan gemeenten in staat zullen zijn te verwerken . Dan kunnen zij niet meer ontkennen dat er heel veel overlast is van houtrook. En zijn dan meer geneigd actie te ondernemen op handhaving Nu is hun antwoord in de meeste gevallen afwijzend.Als gedupeerden nu klagen doen gemeenten voorkomen alsof je de enige bent
  Wij van de Werkgroep Houtrookoverlast weten wel beter.
  Op 2 plaatsen is er nu een juridische procedure in voorbereiding om bij de betreffende gemeente handhaving af te dwingen.
  Dat zou dus in elke gemeente moeten.
  Het zwakke punt is dat er weliswaar veel overlast is maar dat er tot nu toe weinig klachten bij de gemeenten binnenkomen. Dat geeft ze een excuus om niets te hoeven doen. Ook verdwijnen veel meldingen onder tafel.
  Als alle gedupeerden zich op bovenstaande manier bij hun gemeenten aanmelden is ook de positie van de Werkgroep Houtrookoverlast steviger. .

  Like

 4. Heel blij met de site en de organisatie. Ik ben astmapatiënt en bij de geringste houtgeur van stoken slaan mijn longen helemaal dicht. Het is ongelofelijk dat dit allemaal maar mag. Gelukkig stoken nog niet veel van mijn buren. Als ze stoken en de wind staat in mijn richting dan moet ik het huis potdicht houden en kan ik niet naar buiten. Als dit erger wordt – als er nog meer gaan stoken – dan wordt het leven voor mij onmogelijk gemaakt. Ik weet niet wat is zal doen, maar ik heb de neiging om de ramen in te gaan gooien. Ik ga zeker ook de lokale politieke partijen benaderen. Weten die mensen niet hoe verschrikkelijk astma is.

  Like

 5. Troost u , u bent niet de enige…..er zijn al heel veel mensen bijna zo ver…. en van de zomer komen weer de vuurkorven etc. Deze week weer genoeg berichtgeving geweest over de ellende van hout stoken in de kranten en op TV .Niemand kan meer zeggen dat hij het niet wist .Als deze smeerlapperij geen halt wordt toegeroepen wordt het denk toch een keer oorlog …

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s