Gebruikt u een open haard of houtkachel? Voorkom overlast!

Met het donkere en koude weer van de laatste tijd neemt het gebruik van openhaarden en houtkachels weer toe. Dit kan ter verhoging van de sfeer zijn, maar in veel gevallen probeert men hierdoor ook te besparen op stookkosten. Helaas veroorzaakt dat in veel gevallen onnodig overlast naar de omgeving.

Goede afvoer
Om dat te voorkomen is het in de eerste plaats belangrijk dat u zorgt voor een goede afvoer van de rookgassen. Op grond van de Algemeen Plaatselijke Verordening is het ook niet toegestaan dat u hierdoor hinder naar de omgeving veroorzaakt. Naast de hinder kunnen de afvoerdampen ook stoffen bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Als richtlijn voor een goede afvoer dient de uitmonding van het afvoerkanaal een meter hoger te zijn dan het hoogste gebouw binnen een straal van 25 meter.

Schoon stoken
Vervolgens dient u rekening te houden met de weersomstandigheden. Bij windstil, mistig of regenachtig weer slaat de rook neer en neemt de kans op overlast toe. Onder die omstandigheden is het gebruik van een openhaard of houtkachel niet gewenst. Daarnaast is het van belang dat u alleen schoon hout verbrandt, dus geen afval zoals verpakkingsmateriaal, kunststoffen of hout dat geverfd of verduurzaamd is. Verbranding van deze materialen veroorzaakt uitstoot van zeer giftige en milieuschadelijke stoffen. Bovendien is de kans op schoorsteenbrand bij verbranding van deze stoffen groter vanwege de sterke roetvorming die hierbij ontstaat.

Wij willen er daarom bij u op aandringen de bovengenoemde zaken in acht te nemen, zodat het plezier van uw houtkachel of open haard niet het ongenoegen wordt van uw buren en naaste omgeving.

Heeft u hinder van houtrook? Neem contact op met ons meldpunt voor adviezen. Telefoon 06 49 13 77 77. We staan u graag te woord. Hieraan zijn geen kosten verbonden, we doen dit volledig belangeloos.

Contact gegevens van uw gemeente:

Contactgegevens van uw gemeente


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s