Longwijzer: Strenge wetgeving houtkachels nodig?

In Longwijzer staat een artikel over strengere wetgeving voor houtkachels. Zij vragen daar aan mensen of zij voor of tegen zijn?

Joke schrijft dat een goed gesprek ook kan helpen. Zij hebben nu minder last van de houtrook. Joke is tegen betere regelgeving. En Sunny laat weten dat zij nu hinderheeft van hoofdpijn en misselijkheid. De buren relatie is verstoord. Sunny wenst wél betere regelgeving. Dusseljee laat weten dat vroeger iedereen een kolenkachel had en er nooit klachten waren. Dusseljee zegt dat het nu lijkt alsofhoutrook misdadig is, laat iedereen in hun waarde en is tegen betere regelgeving. Een milieu arts van de GGD Groningen  laat tot slot weten dat je het uiteindelijk  met betere regelgeving moet gaan regelen. Bewoners ervaren een groot probleem en zitten jarenlang in een conflict met hun  buren.

Het standpunt van het Longfonds is dat zij voor betere regelgeving zijn. Zij denken bijvoorbeeld aan een regel dat je de houtkachel niet als hoofdverwarming mag gebruiken. Maar ook een jaarlijkse controle op de schoorsteen zou niet verkeerd zijn. Dit heb je ook in Duitsland. Verder geven zij aan dat als je duidelijk uitlegt aan de buren wat je problemen zijn dat er dan meer begrip ontstaat voor elkaar. De kans op een burenruzie zou dan kleiner zijn.


2 reacties op ‘Longwijzer: Strenge wetgeving houtkachels nodig?

  1. In Duitsland heeft de schoorsteenveger bevoegdheid bij slecht stoken de kachel te verzegelen. In Nederland mag de schoorsteenveger alleen advies geven.

    Like

  2. Dat zou al een hele verbetering zijn want in Nederland kan bijna niemand stoken zonder overlast , De meeste mensen doen maar wat.
    Stoken is meer dan een paar vlammetjes in je kachel .In landen met een stooktraditie, zoals Duitsland, weten ze dat al honderden jaren .
    In Nederland is men dat de laatste honderd jaar verleerd.Bovendien wonen we nu met miljoenen mensen meer dicht op elkaar Zelfs met kolen en olie stonk niet zo erg als nu. Ik kan het weten want heb die tijd nog meegemaakt. Maar nu : permanente brand en asbaklucht in de wijken. Dat is niet gezond en dat moet stoppen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s