Niet ventileren heeft grote gevolgen

Zojuist heeft het meldpunt rookoverlast een meting laten verrichten bij mensen in huis waarbij ze niet ventileren. De co2 meter sloeg alarm aan. Het getal kwam zelfs boven de 3000 ppm uit. PPM staat voor Parts per million. Bij een tekort aan zuurstof kunnen klachten ontstaan als hoofdpijn, concentratieproblemen en vermoeidheidsklachten. Zuurstof is essentieel voor de mens. Waardes boven de 1200ppm vereist dat je gaat ventileren. Het luchtklimaat is dan ongezond. Op de werkplekken is een waarde van 1500ppm zelfs nog acceptabel, plafond waarde. Geadviseerd wordt rond de 1200ppm. Wanneer ik buiten co2 opmeet kom ik rond de 680ppm uit. Soms ook hogere waardes zelfs.  Zie ook Toetswaarden voor ventilatie in scholen en kindercentra  van de GGD. In dit rapport wordt aanbevolen bij waardes boven de 1000ppm gelijk actie te ondernemen.

Metingen in mijn eigen woning. Als ik met één persoon in huis ben dan zijn de waardes beter dan met meerdere mensen. Als ik alleen ventilatierooster open geeft dit al een verschil in de waardes. Echter dan is dat nog steeds onvoldoende. Als ik de ramen geheel open dan zijn de waardes pas acceptabel. Doordat we woningen steeds meer gaan issoleren betekent het dat er minder zuurstof in de woningen binnen kan dringen.

Het is dus zeer ongezond om ventilatieroosters te gaan sluiten. Daarom pleit ik ook voor betere regels aangaande houtrookoverlast. Zo houdt het bouwbesluit alleen rekening met de woning waarop de schoorsteen staat. Het bouwbesluit houdt géén rekening met de woningen in de omgeving. Zo kan het zijn dat een schoorsteen uitkijkt op een slaapkamer van een kind dat onder de rook bedwelmt wordt.

Waardes boven de 1200ppm heeft zelfs schadelijke gevolgen voor kinderen zie HBO kennisbank

Gebruikte toestel: co2meter.jpg


2 reacties op ‘Niet ventileren heeft grote gevolgen

 1. Precies zo is het …. de richtlijnen voor de hoogte van de schoorstenen, rookkanalen en pijpen van houtkachels etc . zijn er eigenlijk altijd alleen geweest om de stokers te beschermen . De afgevoerde rook mag bij hen vooral niet in huis komen want dat is ongezond. Wel in de huizen van de buren. De overlast heeft in het algemeen een reikwijdte van 600 meter, Geen enkele overheidsinstantie vindt dit erg.
  Voorschriften ter bescherming van mensen die moeten leven in de omgeving van houtstokers zijn er nooit geweest in Nederland .
  Valse voorlichting kan de overheid blijkbaar wel heel goed geven, maar fatsoenlijk de zaak onderzoeken en zowel toolkit als APV aanpassen ho maar . Want ja, dan willen mensen misschien die dingen misschien niet meer en is er geen verkoop en gaan bepaalde zakken vullende projecten niet door. Het is wel aardig om te bedenken dat als iedereen in dit dicht bevolkte land straks zo gek is om zo´n kachel aan te schaffen het dan ook dubbel op is voor de stokers .Het zal me een genoegen zijn om te zien hoe die ook gaan bezwijken onder de stank en fijnstoflast van hun medestokers . Ppm waarden zijn bij stokers sowieso in huis iets hoger dan bij niet- stokers, wanneer die nog leven in een schone omgeving. (bijna niet meer te vinden in Nederland). Stokers zijn als echte viespeuken wel eerder geneigd zijn de stank te verdragen en de gezondheidsklachten weg te wuiven. Net zoals ooit sigarettenrokers Alleen die kon je mijden en je huis vrij houden van hun stank.Nu krijg je de vergiftiging ongewild opgedrongen en bij protest word je als het even kan ook nog bedreigd … het moet niet gekker worden.Nou ja als die APV er uit gaat en iedereen mag maar raak stoken is dit land gauw super dun bevolkt en komt er heel veel ruimte voor nieuwe bewoners….Hopelijk zijn die iets intelligenter en gaan ze beter om met gezondheid en milieu.

  Like

 2. Goed stuk! Dit valt me altijd op bij sportscholen/ kantoren, daar wordt ik altijd moe en duf ondanks de ventilatiesystemen. Ik zal een Co2 meter aanschaffen, die kan mooi naast de PM meter.

  Zelf heb ik nog niet tijd gehad op het Co2 verhaal, de overlast bij ons heb ik puur via PM metingen en daarnaast visuele en nasale observatie van de buurt. Het valt me op dat het altijd dezelfde personen / huishoudens (meestal gepensioneerden) zijn die verslaafd zijn aan het stoken op een totaal onverantwoorde wijze (hoor verhalen over verbranden van vuilnis/laminaat/afgewerkte olie). Als er goed gestookt wordt is er geen stankoverlast en blijven de PM waarden tegen de EU norm aan (=acceptabel).

  Nu heb ik nog het geluk dat ik overdag meestal kan luchten , maar ik ken voorbeelden in ons dorp waar mensen >16 uur per dag naast een rookstoker (mensen die niet fatsoenlijk een kachel kunnen branden) wonen. dat zijn ook nog eens oudere woningen zonder geforceerde ventilatie. De luchtkwaliteit holt terug! Een optie is veel planten in je woning zetten, een goed ventilatiesysteem kopen met de beste HEPA filters. Maar het is toch te zot voor woorden dat je zo ver moet gaan? Het kost ook nog eens veel geld (planten zijn ook niet meer goedkoop).

  Niet iedereen kan maar buitenaf gaan wonen (argument van rookstokers over klagers).

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s