Bericht van Hart & Vaat Groep

Volgens GGD arts kan houtrook tot aderverkalking leiden. Dit was voor ons aanleiding om belangrijke organisaties aan te schrijven die gaan over hart- en vaatziekten.

Zij lieten ons het volgende weten:

 

Het volgende is bij ons bekend: op basis van beschikbaar onderzoek is niet goed in te schatten in hoeverre de uitstoot van houtrook gezondheidseffecten kan veroorzaken. Dit komt onder meer vanwege de grote variatie in samenstelling van de rook. Dit hangt nauw samen met het type kachel of haard, brandstof en stookgedrag. De uitkomsten van verschillende onderzoeken naar het effect van het stoken van hout op de gezondheid zijn divers. Blootstelling aan houtrook wordt in sommige studies geassocieerd met meer (ziekenhuisopnamen voor) hart- en vaataandoeningen, luchtwegklachten en een verslechterde longfunctie. Andere studies laten geen relatie met gezondheidseffecten zien.
Voorzover bekend is fijn stof afkomstig van houtverbranding niet duidelijk meer of minder schadelijk dan fijn stof afkomstig van andere (verbrandings)bronnen, zoals verkeer. Toxicologisch onderzoek laat zien dat fijn stof afkomstig van houtrook tot een vergelijkbare ontsteking in de longen kan leiden als verkeersgerelateerd fijn stof.
Bij onvolledige verbranding van hout komen kankerverwekkende en andere stoffen vrij die de gezondheid kunnen schaden. Inademen van die stoffen is ongezond voor zowel de stoker zelf als de omwonenden. Kinderen, ouderen, longpatiënten en hart- en vaatpatiënten zijn het meest kwetsbaar. Zij verdienen maximale bescherming. Met name een goede combinatie van haard, hout en rookkanaal is van belang voor een optimale, zo schoon mogelijke verbranding.
Meer informatie en tips over overlast van houtrook is te lezen op de website van Milieu Centraal. Groet, Britt


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s