Veroorzaakt houtrook kanker?

Volgens KWF Kankerbestrijding is het nog niet bewezen dat houtrook longkanker veroorzaakt. Zij schrijven het volgende op hun website:

Houtrook draagt bij aan lokale luchtverontreiniging. Het IARC (International Agency for Research on Cancer) geeft aan dat een directe relatie tussen houtrook en kanker tot nu toe nog niet overtuigend is bewezen. Een uitgebreide verkenning van de lokale blootstelling aan schadelijke stoffen als gevolg van houtverbranding in Nederland is nodig om meer inzicht te krijgen in de lokale bijdrage van houtverbranding aan luchtverontreiniging, zeker op locaties waar bronnen en bewoning dicht bij elkaar liggen. Studies op dit gebied monitoren wij uiteraard. Indien nationale en internationale experts tot een ander inzicht komen, dan passen wij uiteraard ons standpunt aan (en daarmee ook onze focus in activiteiten).

bron: KWF over houtrook

In het Nederlands Dagblad staat een artikel van Stichting Houtrookvrij. Daarin staat dat dezelfde instanties juist wel een verband laten zien met kanker.

De Amerikaanse RIVM, het Environmental Protection Agency, geeft aan dat een hoge concentratie houtrook twaalf maal schadelijker is dan tabaksrook. Het blijft veertig keer langer in je lichaam en veroorzaakt daardoor langer schade dan een sigaret. Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek IARC heeft voldoende bewijs dat het longkanker veroorzaakt.

Bron: Nederlands Dagblad houtrook veroorzaakt kanker

Wie heeft hier gelijk? Wie kan ons verder helpen hoe dit precies zit?


Een reactie op “Veroorzaakt houtrook kanker?

  1. Goed initiatief,
    Het wordt tijd dat eindelijk ook medici zich hier eens eenduidig over gaan uitspreken.
    Zodat we ons al dan niet veilig kunnen wanen in een buurt waar je letterlijk stikt in de rook.
    M.a.w. laat ons niet stikken ……
    Alhoewel er zijn toch al medische rapporten genoeg?
    O.a. uit Amerika, Canada en Australie. Van gezaghebbende instanties , zoals EPA, WHO, Clean Air Canada etc etc ..
    Daar wonen toch heel wat mensen zou je zeggen en lang niet zo dicht bevolkt.
    Zijn wij Nederlanders nu opeens wat houtrook betreft aliens …..

    Like

Plaats een reactie